EFT – Érzelmi Felszabadító Technika

Mi az EFT?

Az EFT az Érzelmi Felszabadító Technika rövid neve, amely egy önsegítő, közérzet javító módszer.  Az EFT a kínai akupunktúrán/akupresszúrán alapul, és nagyon sok olyan pont van a test mentén, ahol a meridiánok elérhetőek. Kidolgozója, Gary Craig szerint az energiában bekövetkező zavar az oka, a negatív érzelemnek és fájdalomnak.

Hogyan működik az EFT?

Az EFT nagyon hasonlít az akupunktúrához abban, hogy a meridián pontokra (a test energia pontjaira) összpontosít, hogy helyreállítsa az energia egyensúlyt. Az energia kiegyensúlyozása enyhítheti azokat a tüneteket, amelyeket egy negatív élmény vagy érzelem okozott.
Az akupunktúrában használt tűk helyett az ujjbegyekkel érintjük meg gyengéden a meridián pontokat. Maga a kopogtatás segít hozzáférni a test energiájához, és jeleket küld az agy azon részének, amely a stresszt irányítja. ( A Gary Craig EFT kézikönyvét Csontos Ágnes fordította le magyar nyelvre és itt tudod letölteni.)

Milyen előnyei vannak az EFT technika használatának?

Egyszerű és fájdalommentes.
Könnyen megtanulható.
Erőt ad az öngyógyításhoz.
Csökkenti a szorongást és a stresszt.
Segít az érzelmi problémák megoldásában.
Csökkenti a fájdalmakat.

EFT kopogtatás pontjai a meridián vonalakon

Az EFT szerint a meridián vonal végpontját kell kopogtatni ahhoz, hogy az egész meridián kiegyensúlyozódjon. Ezek a végpontok a test felszínéhez közel helyezkednek el, így sokkal könnyebben hozzáférhetőek, mint a meridián vonal mentén a test mélyében elhelyezkedő többi pontok.

Karate pont ( a kéz külső éle )

Meridián vonala

Miért használjuk?

Feloldja a megrekedtség érzést és elősegíti a könnyed előrehaladást, az elengedést, a gyászból való gyógyulást és a jelen pillanat örömének megélését.

Szemöldök kezdete

Meridián vonala

Miért használjuk?

Oldja a traumát, a fájdalmat, a szomorúságot. Támogatja a belső békét és az érzelmi gyógyulást.

Szem külső sarka, a csonton

Meridián vonala

Miért használjuk?

Feloldja a haragot, a dühöt. Elősegíti a tisztánlátást és az együttérzést.

Szem alatt középen, a csonton.

Meridián vonala

Miért használjuk?

Feloldja a félelmet, szorongást. Támogatja az elégedettséget, a nyugalmat és a biztonságérzetet.

Az orr alatt és a felső ajak között, középen

Meridián vonala

Kormányzó ( irányító ) meridián

Miért használjuk?

Oldja a szégyent, tehetetlenséget. Segíti az önelfogadást, az önállóságot, valamint az önmagunk és mások iránti együttérzést.

Alsó ajak és az állcsúcs között félúton, középen.

Meridián vonala

Központi ( befogadó ) meridián

Miért használjuk?

Feloldja a zavarodottságot, a bizonytalanságot. Segíti a tisztánlátást, a magabiztosságot, az önbizalmat és az önelfogadást.

Kulcscsont kezdete

Meridián vonala

Vese meridián

Miért használjuk?

Feloldja a megrekedtség érzést. Elősegíti a könnyed előrehaladást, az önbizalmat és a tisztánlátást.

Kar alatt

Meridián vonala

Miért használjuk?

Felszabadítja a bűntudatot, az aggodalmat, a rögeszméket. Elősegíti a tisztánlátást, az önbizalmat, a relaxációt, valamint az együttérzést önmagunk és mások iránt.

Fejtető pont

Meridián vonala

Miért használjuk?

Ez nem egy konkrét pont, hanem sok meridiánpont gyűjteménye. A fej tetején történő kopogtatás megnyitja a koronacsakrát és elősegíti a spirituális kapcsolatot, miközben „rögzíti” a befejezett kopogtatási körből származó új egyensúlyt és összehangolást.

Alternatív kopogtatási pontok

Van néhány alternatív pont a testen. Bármilyen sorrendben használhatod őket, akár külön-külön vagy a fenti kopogtatási sorrend kiegészítéseként is használhatod.

Előnyök: A pont megérintése aktiválja és kiegyensúlyozza az immunrendszert, ezért nagyszerű, ha naponta megérintjük ezt a pontot, hogy testi egészségünket összhangban tartsuk. A csecsemőmirigy  kopogtatása az EFT kör végén segít ” rögzíteni” az új egyensúlyt és összehangolást az egész testben.

Meridián vonala: tüdő meridián

Előnyök: Feloldja a negatív gondolkodást, az ítélkezést, a gyászt, a veszteséget. Elősegíti önmagunk és mások elfogadását, a veszteségből való gyógyulást, a pozitív dolgok felismerését az életben.

Meridián vonala: vastagbél meridián
Előnyök: Feloldja a megbocsátás és a múltbéli sérelmek elengedésének nehézségeit. Segíti az önmegbocsátást, a múlt elengedését. Támogatja az örömtelibb és nyugodtabb jelenlétet.

Meridián vonala: szívburok meridián
Előnyök: Elősegít a kötődést, az ellazulást, a nagylelkűséget, az önmagunk és mások elfogadását és a bizalom kialakulását.

Meridián vonala: szív meridián
Előnyök: Oldja  az enyhébb haragot, bosszúságokat és frusztrációkat. Segíti a feltétel nélküli szeretetet, a megbocsátást, az együttérzést és az öngondoskodást.

Előnyök:  Néhány meridiánpont, amely a csukló belső oldalának megérintésével érhető el. Ezáltal oldódik a szorongás, a depresszió, és segíthet az álmatlanság és a szívproblémák csökkentésében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A weboldalon található információk, leírások kizárólag tájékoztató jellegűek.
Nem helyettesítik az orvosi vizsgálatot és kezelést, nem alkalmas diagnózis,
kezelési terv és prognózis felállítására. Az információk felhasználása és alkalmazása
csak saját felelősségre.

Close Menu